
Owoce suszone niesiarkowane
Zima i wczesna wiosna to trudny okres dla naszego organizmu z uwagi na brak naturalnie występujących witamin i minerałów pod postacią warzyw i owoców. Wiele osób stara się zatrzymać ich smak i właściwości poprzez przetwory, ale należy pamiętać, że silna obróbka termiczna bardzo negatywnie wpływa na dobroczynne właściwości owoców i warzyw. Jest jednak jeden niemal złoty środek: owoce suszone naturalnie!
Owoce suszone naturalnie – charakterystyka
Naturalny proces suszenia owoców (najlepiej w domowym zaciszu) to proces, kiedy owoc ulega zasuszeniu bez udziału dodatkowych substancji konserwujących czy specjalistycznych urządzeń. Suszenie polega jedynie na odparowaniu wody z owoców bez utraty ich witamin i cennych składników odżywczych. Suszone owoce bez cukru i siarki to idealny dodatek do sałatek, deserów, owsianek czy jogurtów. I pomimo dość wysokiej zawartości kalorii wciąż są najlepszą alternatywą dla klasycznych, sklepowych słodyczy. Owoce suszone niesiarkowane są prawdziwym sprzymierzeńcem osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i troszczą się o piękną i zgrabną sylwetkę.
Owoce suszone niesiarkowane – właściwości
Naturalnie suszone owoce bez dodatku cukru i siarki to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Zawierają one ogromną ilość błonnika pokarmowego, który poprawia samopoczucie zwłaszcza u osób, które borykają się z problemem chronicznych zaparć czy kłopotów z trawieniem.
Owoce suszone naturalnie to jeden z ulubionych dodatków kobiet, ceniących sobie nienaganny wygląd. Dla przykładu suszone morele charakteryzują się bardzo wysoką zawartością witaminy A, która jest nieoceniona w trosce o piękną i promienną cerę. Regularne spożywanie suszonych moreli znacząco poprawia wygląd skóry.
Również sportowcy cenią sobie właściwości suszonych owoców. Dla przykładu zjedzone przed treningiem suszone daktyle dodają energii, a spożywane zaraz po – świetnie uzupełniają poziom glikogenu. Daktyle polecane są też kobietom w ciąży, gdyż zawierają wysoki poziom kwasu foliowego, który jest niezbędnym budulcem cewy nerwowej rozwijającego się płodu.
Inne ważne składniki występujące w suszonych naturalnie owocach to: żelazo, wapń, witaminy z grupy B. Najpopularniejsze dziś wśród owoców suszonych naturalnie są rodzynki, śliwki, morele, figi czy żurawina. Można je spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do ulubionych deserów.